About AudioQuest

AudioQuest is niet zozeer opgericht, maar geëvolueerd.

Toen Bill Low in 1980 van start ging met AudioQuest was het slechts een kleine variatie op de audio-activiteiten waarmee hij in 1972 van start was gegaan. Tijdens High School en het begin van zijn College jaren worstelde Bill met de drang om het best mogelijke audiosysteem te hebben. Hij bouwde tientallen Heathkit en Dynakit versterkers, voorversterkers en tuners voor zijn klasgenoten. Van iedere paar dollar die hij daarmee verdiende kocht hij platen of weer betere tweedehands apparatuur.

Terwijl hij college volgde in Oregon, realiseerde Bill dat hij, in plaats van andere studenten te adviseren over audio componenten, ze beter die apparatuur kon gaan verkopen. Het kleine Uitsluitend-op-Afspraak bedrijfje ontwikkelde vanuit het verkopen van BSR draaitafels en Hitachi receivers in 1972, tot een verkooppunt voor Linn (Sondek), Radford, Celestion en Yamaha (de eerste dealer in het Noordwesten van de VS) in 1974. In 1975 was hij met zijn kleine winkeltje de grootste Linn Sondek dealer van de VS.

Tegen 1976, zijn college jaren waren al lang achter de rug, was de drang om naar Californië te verhuizen inmiddels onweerstaanbaar geworden. De winkel werd verkocht aan een vriend en Bill ging van start als een fabrieksvertegenwoordiger in Noord-Californië, een extreem conservatieve markt. Dealers vertelden graag dat: als het al niet in het assortiment zat, ze het duidelijk niet nodig hadden. Het was zelfs al moeilijk om de kans te krijgen om de geweldige apparatuur die hij vertegenwoordigde, waaronder Decca, Audionics, Koss Electrostatic, AEA, Dunlap Clarke en Celestion, te mogen demonstreren.

Tijdens bezoeken aan Zuid-Californië ontdekte Bill dat deze twee markten totaal verschillend waren. Het standaard antwoord van de zuidelijke dealer was altijd: Natuurlijk, neem maar mee, dan kunnen we er eens naar luisteren. Daarom verhuisde Bill in 1977 richting het zuiden. Jammer genoeg bleek de combinatie van ruimdenkende dealers en uitstekende apparatuur (Cizek, RAM, Koss Electrostatic, RH Labs, PSE, Ariston, Armstrong, Rogers, Chartwell) nog steeds niet te werken. De waarheid was (en is) dat Bill simpelweg niet goed kan verkopen! Hij werd nooit een rasechte vertegenwoordiger: hij heeft nooit geleerd andermans producten te verkopen.

Na zes jaar in de audio business, als winkelier en als vertegenwoordiger, begon Bill met een Uitsluitend-op-Afspraak winkeltje vanuit zijn woonkamer in Santa Monica. Dit keer nam Bill een ogenschijnlijk klein maar belangrijk besluit: hij besloot om zelf kabels te gaan maken voor zijn winkel.

Audiokabels werden een veelbesproken onderwerp in de VS toen Polk Audio in 1976 een van oorsprong Japanse kabel introduceerde onder de naam Cobra Cable. Deze Litze-kabel met hoge capaciteit en lage inductie verleide sommige versterkers tot zelfvernietiging, maar in de meeste gevallen liet de kabel systemen beter klinken. Tegen 1978 hadden Polk, Bob Fulton en Jonas Miller Sound de audiokabel tot een belangrijk onderwerp gemaakt voor degenen die zich aan het front van de audio bevonden.

Al sinds 1960 had Bill waardering voor de voordelen die een betere kabel kon bieden. In 1977 kocht Bill een rol 12 AWG lampensnoer welke Noel Lee (de toekomstige Head Monstera) aan zijn dealers in Noord-Californië verkocht (Bill en Noel waren elkaars sub-vertegenwoordiger in twee Californische districten). In 1978 bestelde Bill samen met een andere kleine winkelier een op specificatie gemaakte getwiste Litze luidsprekerkabel. In zekere zin schaamt Bill zich een beetje voor deze kabel, waaraan hij refereert als het originele recept. De kabel had 435 draden per geleider en maakte gebruik van een niet erg goede kwaliteit koper. Maar, als eerste uitgangspunt was de kabel heel erg goed. Hij presteerde duidelijk beter dan de Fulton kabel die toentertijd als absolute topkabel bekend stond. Het was een getwiste kabel en maakte nergens elektrisch contact tussen de blanke draden.

De daaropvolgende twee jaar produceerde Bill deze kabel en een tweede dunnere kabel, uitsluitend bedoeld voor verkoop in zijn eigen winkel. Maar andere winkeliers uit de omgeving van Los Angeles begonnen de kabel van Bill te kopen. In 1980 kwam het besef dat het tijd was geworden om kabels te maken voor de verkoop aan andere winkeliers. Hij startte AudioQuest.

De evolutie van AudioQuest kabels heeft tijdens het hele bestaan van het bedrijf plaatsgevonden, maar een aantal van de belangrijkste ontwerp-criteria werden al in de beginjaren bepaald. Deze basisprioriteiten werden via empirisch onderzoek bepaald en niet door het toepassen van abstracte theorie.